Επικαιρότητα

Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ»: Πολικές μάζες φέρνουν «βουτιά» 8 βαθμών στη θερμοκρασία – Πού θα χιονίσει

Επικαιρότητα

Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ»: Πολικές μάζες φέρνουν «βουτιά» 8 βαθμών στη θερμοκρασία – Πού θα χιονίσει

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον το νέο κύμα κακοκαιρίας «Κάρμελ» που θα πλήξει τη χώρα το Σάββατο και την Κυριακή.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Κάρμελ» θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και οι θυελλώδεις άνεμοι. Στην εκτενή ανάλυσή της για το κύμα κακοκαιρίας «Κάρμελ».

Την ίδια στιγμή, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί για μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο. Όπως αναφέρει στην ενημέρωσή του, ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα επηρεάσουν την περιοχή μας και η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει σε ένα 24ωρο περίπου 7-8°C το Σάββατο 18/12.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις προβλέπονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αν. Στερεά και τα νότια νησιωτικά τμήματα, και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο. Λεπτομέρειες για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα θα δοθεί σε νεότερη ανακοίνωση το απόγευμα της Παρασκευής 17/12.

Ο χάρτης δείχνει με αποχρώσεις του μπλε την πολική αέρια μάζα που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια το Σάββατο 18/12.

Πού αναμένεται να χιονίσει, πού θα βρέξει

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις η ΕΜΥ επισημαίνει ότι θα εκδηλωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και  περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m).  Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Η πορεία των χιονοπτώσεων:

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου . Παράλληλα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, ισχυρά φαινόμενα θα έχουμε στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και στην ανατολική Στερεά.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι  Κυκλάδες.Τέλος από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

You may also like