Επικαιρότητα

ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλο άλμα στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Επικαιρότητα

ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλο άλμα στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Άλμα της τάξης του 35,3% σημειώθηκε το 2021 στην ενεργοποίηση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Έτσι επιβεβαιώνεται η σταθερή και ταχεία ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης μετά την ύφεση που προκάλεσε πανευρωπαϊκά η πανδημία το 2020.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι νέες εγγραφές πέρυσι άγγιξαν τις 110.000, τη στιγμή που το 2020 ήταν 81.290.

Ενδεικτικό της δυναμικής ανάκαμψης είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων έπεσαν κάτω από το «όριο» των 1.000 ανά εβδομάδα μόνο δύο φορές, ενώ ειδικά το τέταρτο τρίμηνο παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, με περισσότερες από 34.500 επιχειρήσεις να ξεκινούν λειτουργία.

Η ανάκαμψη άγγιξε σχεδόν όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας, αφού αύξηση νέων εγγραφών παρατηρήθηκε στους 16 από τους 17 τομείς για τους οποίους διαθέτει τελικά δεδομένα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ενδεικτικά, στον κλάδο της μεταφοράς και της αποθήκευσης οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 40,3% σε σύγκριση με το 2020, στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας η αύξηση διαμορφώθηκε στο 40,4% ενώ στα πεδία της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των κατασκευών υπήρξε άνοδος 75,4 και 21% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στον πρωτογενή τομέα, με ετήσια αύξηση της τάξης του 127,2%, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα αφορά αγρότες ειδικού σκοπού.

Η ανάκαμψη του επιχειρείν έχει συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ανεργίας σε χαμηλό 12ετίας και στην αύξηση της απασχόλησης, γεγονός που αυτομάτως έχει οδηγήσει σε αύξηση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η ανεργία μειώθηκε στο 12,8%, με τον αριθμό των ανέργων να έχει περιοριστεί κατά σχεδόν 119.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Το ίδιο διάστημα οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 189.000 άτομα, ξεπερνώντας τα 4,075 εκατομμύρια.

Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι η ανάπτυξη το 2021 θα ξεπεράσει κατά πολύ το 7%. Στις χειμερινές προβλέψεις της, που δημοσιεύτηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι η μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 ήταν 8,5%, που συνιστά την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στοιχεία πάντως αντικατοπτρίζουν και παραδοσιακές αδυναμίες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, κυρίως όσον αφορά το μέγεθος των εταιρειών. Ενδεικτικό είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 περισσότερες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν ήταν είτε ατομικές είτε προσωπικές.

You may also like