Επικαιρότητα

ΕΕ: Προς απόφαση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου

Επικαιρότητα

ΕΕ: Προς απόφαση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου

Λύση στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να δώσει η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν σε μέτρα – απάντηση στις τιμές ρεκόρ στην ενέργεια που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπως φαίνεται από το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν.

Πιο συγκεκριμένα η εξασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου με αύξηση από το 26% στο 90 % για κάθε κράτος μέλος, η ελάφρυνση των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές με μέτρα στήριξης και η βελτίωση της λειτουργίας των αγορών ενέργειας, πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι στις 24 και 25 Μαρτίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, σε τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στις υψηλές τιμές ενέργειας τονίζοντας επιπλέον το ζήτημα της ασφάλειας και του ενεργειακού εφοδιασμού, προτείνοντας την λύση της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ των κρατών της ΕΕ, όπως συνέβη με την κοινή προμήθεια εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Τέλος, σκοπός των Ευρωπαίων ηγετών είναι να βρεθεί μία λύση «το συντομότερο δυνατόν» και αυτό αναμένεται να μεταβιβάσουν στην Κομισιόν που πρόκειται να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την παροχή της προστασίας που προβλέπεται στο σχέδιο.

You may also like