Επικαιρότητα

ΕΑΣ: Πως θα αναβαθμιστούν οι δραστηριότητες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Επικαιρότητα

ΕΑΣ: Πως θα αναβαθμιστούν οι δραστηριότητες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Μια μεγάλη προσπάθεια φαίνεται πως καταβάλλεται με στόχο την ανάκαμψη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την πλήρη οικονομική και βιομηχανική αποδόμηση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το προβληματικό παρελθόν τους, το οποίο δεν άφηνε περιθώρια ελιγμών.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, περιλαμβάνουν και τη μεταμόρφωση των ΕΑΣ. Αποτελούν έναν εκ των βασικών πυλώνων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και μια εταιρεία με μεγάλο ειδικό βάρος.

Πρόσφατα υπεγράφη το μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης των ΕΑΣ με τη γαλλική εταιρεία Nexter, για τη συμπαραγωγή πλατφόρμας τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ελλάδα. Αφορά τη συμπαραγωγή τροχοφόρων οχημάτων 8Χ8 Philoctetes. Είναι σύγχρονης σχεδίασης, με διαμορφώσεις Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ).

Η ένταξή τους στον Ελληνικό Στρατό θα αναβαθμίζει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Τα οχήματα φέρουν οπλικά συστήματα υψηλής αποτελεσματικότητας. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη ευελιξία, την ταχύτητα και τη σύγχρονη θωράκιση, δημιουργούν αξιοσημείωτο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

Τα ΕΑΣ εκτελούν σήμερα 10 συμβάσεις εξοπλισμών συνολικής αξίας 151,4 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «Αναφορικά με το έργο, το οποίο έχει ανατεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην ΕΑΣ ΑΒΕΕ, είναι σε εξέλιξη την παρούσα περίοδο δέκα (10) συμβάσεις εξοπλισμών συνολικού κόστους 151,5 εκ. ευρώ, η υλοποίηση των οποίων σύμφωνα με τα εν ισχύ χρονοδιαγράμματα είναι ανελαστική.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος προχώρησαν πρόσφατα στην υπογραφή του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας για το 2022. Επίσης, στην τελική ευθεία υλοποίησης έχει εισέλθει η σύμβαση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου. Αγγίζει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ και σχετίζεται με την προμήθεια πυρομαχικών 105 χιλιοστών, ώστε να καλυφθούν οι αμυντικές ανάγκες του Στρατού της Αιγύπτου.

Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό που κέρδισαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, έπειτα από δέκα έτη απραξίας και απαξίωσης. Τα προβλήματα που ανέκυψαν από την πανδημία ξεπεράστηκαν άμεσα. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, προχώρησε στην έγκριση της συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος η σύμβαση με την Αίγυπτο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι: «Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της σύμβασης, τα ΕΑΣ οδηγήθηκαν στην επιλογή προμήθειας έτοιμων ή ημιετοίμων πυρομαχικών προκειμένου η εταιρεία να μην κηρυχθεί έκπτωτη αλλά και να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα καλή σχέση με έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο, όπως είναι η Αίγυπτος».

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, κατάδειξαν ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί καταλύτη για την ασφάλεια και τη προστασία από τον αναθεωρητισμό. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της εταιρείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα των ισχυρών κρατών της δύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεχής αναβάθμιση των δραστηριοτήτων των ΕΑΣ είναι μονόδρομος.

Η κυβέρνηση, έχει εξαγγείλει ότι πολλά υπουργεία και υπηρεσίες που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας θα εγκατασταθούν στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τη μεταφορά των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από τον Υμηττό στο Λαύριο.

Η νέα εικόνα που παρουσιάζουν τα ΕΑΣ σήμερα, αποκρυσταλλώνεται στο καθεστώς ολικής επανεκκίνησης που οδηγείται το τελευταίο διάστημα η εθνική αμυντική βιομηχανία. Η πολιτική ηγεσία αφουγκράζεται τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία και συνεχίζει να πιέζει για την εξωστρέφεια. Έτσι, ενισχύεται ιδιαιτέρως ο πολύτιμος γεωστρατηγικός ρόλος που διαδραματίζει η χώρα μας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

You may also like