Πρόσωπα

Χρήστος Μάστορας: O frontman του συγκροτήματος «Μέλισσες» και η κοινωνική του δράση

Πρόσωπα

Χρήστος Μάστορας: O frontman του συγκροτήματος «Μέλισσες» και η κοινωνική του δράση

Ο Χρήστος Μάστορας είναι γνωστός Έλληνας τραγουδιστής και frontman του συγκροτήματος «Μέλισσες».

Ο δημοφιλής τραγουδιστής με το μεγάλο fan club, θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους τραγουδιστές της γενιάς του, ενώ παράλληλα με την επαγγελματική του επιτυχία έχει χαρακτηριστεί και από την έντονη κοινωνική του δράση.

Το συγκρότημα, αποτελείται από τον Χρήστο Μάστορα στο τραγούδι, τον Θάνο Λαΐτσα στην κιθάρα, τον Κώστα Μαυρογένη στο μπάσο. Δύο παλαιότερα μέλη αποτελούσαν ο Παντελής Κυραμαργιός στα πλήκτρα και ο Ιάκωβος Σαμψάκης στα ντραμς.

Το πρώτο τους τραγούδι είχε τίτλο “Κρυφά” είχε ανέβει στην κορυφή του ελληνικού ραδιοφώνου μέσα στα 10 πρώτα τραγούδια για 3 ολοκλήρους μήνες, ενώ το 2010 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος.

To 2010 συμμετείχαν στον ελληνικό διαγωνισμό για την επιλογή του τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Κινέζος».

Την ίδια χρονιά το συγκρότημα έλαβε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στα Mad Video Music Awards.

Πως πήρε όμως το όνομά του το γκρουπ;

«Ήμασταν όλα τα μέλη του γκρουπ στο Θησείο και πίναμε ρακόμελα. Κάποια στιγμή, περνάει ένας τύπος και φωνάζει “εδώ τα καλύτερα μέλια, από τις καλύτερες μέλισσες!” Ένας από εμάς τσίμπησε την ατάκα κι έριξε την ιδέα στο τραπέζι να βγάλουμε το συγκρότημα Μέλισσες», έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του ο Χρήστος Μάστορας.

Το συγκρότημα με frontman τον Χρήστο Μάστορα, κατέχει 1 χρυσό δίσκο και 12 τριπλά πλατινένια, πλατινένια και χρυσά digital singles.

«Όταν ξεκινήσαμε ως μπάντα δεν περιμέναμε με τίποτα ότι θα έχει τόση διάρκεια η φάση μας. Πιστεύαμε πάρα πολύ στο πρώτο τραγούδι, στο πρώτο single. Την εποχή του “Έλεγες” αισθανόμουν ότι, έδινα πολλά παραπάνω από όσα έπαιρνα από αυτό που συνέβαινε. Νομίζω πως η κατανόηση από τα παιδιά ήταν αυτή που με βοήθησε. Μοιράστηκα την ανησυχία μου το αν δηλαδή θα μπορώ να ανταπεξέλθω και στο πόση προσοχή λαμβάνω εγώ, σε συνάρτηση με το ποσά δίνω γι’ αυτήν τη μπάντα», έχει επισημάνει σε συνέντευξη του.

Ωστόσο, ο Χρήστος Μάστορας, πέρα από τις επιτυχίες με τις «Μέλισσες» έχει
κυκλοφορήσει και μερικά πετυχημένα solo κομμάτια. Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά:

«Δεν έχω ιδέα»:

«Αν»:

Αλλά και το ντουέτο με τη Ρίτα Γουίλσον με το «Let me Be»:

Καταγωγή και πρώτα βήματα

Ο Χρήστος Μάστορας κατάγεται από την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, και πιο συγκεκριμένα από το Βοδινό Δρόπολης, ένα χωριό της ελληνικής μειονότητας πάνω από τα σύνορα.

«Είμαι Έλληνας Βορειοηπειρώτης και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου. Έμαθα από την οικογένειά μου να μην κρύβω ή να διαπραγματεύομαι ποτέ την εθνικότητά μου. Γενικά πιστεύω ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεραστεί αυτό το ταμπού στην Ελλάδα, να κρύβουν οι άνθρωποι την καταγωγή τους. Κρύβουμε συνήθως κάτι που είναι κακό. Το να είσαι Αλβανός δεν είναι κακό. Στην Ελλάδα όμως, για πολλά χρόνια Αλβανός ίσον κακός, Αλβανός ίσον κλέφτης. Ξαφνικά η λέξη Αλβανός έγινε βρισιά και ένας ολόκληρος γείτονας λαός βρέθηκε στιγματισμένος. Κάποτε μια καθηγήτρια Φιλόλογος στο σχολείο με ρώτησε από πού κατάγομαι. Της απάντησα ότι είμαι Έλληνας από τη Βόρεια Ήπειρο και γύρισε μπροστά σε όλους και είπε ‘’Δηλαδή Αλβανός’’. Σηκώθηκα λοιπόν όρθιος στο θρανίο και της είπα:

“Σας παρακαλώ, μην αλλάζετε την Ιστορία”», έχει επισημάνει ο Χρήστος Μάστορας σε συνέντευξή του.

«Έζησα εκεί μέχρι τα 3,5 χρόνια μου, που πέρασα μάλιστα μια σοβαρή παιδική ασθένεια και μετά ήρθαμε οικογενειακώς στην Αθήνα», έχει πει ο ίδιος.

Ενώ ήταν μαθητής ακόμη άρχισε να ασχολείται με την μουσική, ηχογραφώντας σε κασέτες τραγούδια των Πυξ Λαξ και έχοντας ως έμπνευση τον τραγουδιστή των Metallica, της αγαπημένης του μπάντας. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι από μικρός ήθελε να γίνει κιθαρίστας.

Κοινωνική Δράση

Ο Χρήστος Μάστορας έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση, ενώ δεν έχει διστάσει να μιλήσει δημόσια για ζητήματα, ενώ το συγκρότημα έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν φιλανθρωπικές συναυλίες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID19, ο Χρήστος Μάστορας είχε πάρει σαφή θέση στα social media υπέρ των εμβολίων με ένα συγκλονιστικό μήνυμα:

«Αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα είχαμε εμβόλια για κανέναν ιό. Θα πέθαιναν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Μην ξεχνάτε ότι χάρη στα εμβόλια δεν έχουμε πολιομυελίτιδα ή ευλογιά που θα μπορούσαν να θερίζουν ακόμη μικρά παιδιά», είχε πει στο μήνυμά του επίσημαίνοντας που είχε κάνει ο ίδιος το εμβόλιο της Astrazeneca «που ξέρω ότι δεν αγαπάτε πολύ», θεωρώντας πως έκανε το χρέος του «απέναντι σε μια κοινωνία που αιμορραγεί καθημερινά». Σε μια κοινωνία «που σύντροφοι, γονείς και παιδιά δεν προλαβαίνουν να πουν αντίο σε αυτούς που φεύγουν, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν. Φανταστείτε τον πόνο για κάποιον πριν πεθάνει και τον πόνο, αφού πεθάνει γι’ αυτούς που θα μείνουν πίσω».

Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες, ο διάσημος τραγουδιστής είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της καταβολής των συντάξεων στους Βορειοηπειρώτες, για τις οποίες ο τραγουδιστής είχε αποστείλει ενάμιση χρόνο πριν τη συνάντησή τους, μια επιστολή προς την κυβέρνηση.

« Ήρθε η ώρα μετά από χρόνια αγώνων, πόνου και μόχθου να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων που υπέφεραν ψάχνοντας την αγκαλιά μιας πατρίδας… Της πατρίδας μας… Σήμερα λοιπόν μετά από δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της αδικίας και να ανοίγει αυτός της ισότητας, της δικαίωσης και της αναγνώρισης. Σήμερα μετά από την κουβέντα που είχαμε πλέω σε πελάγη ευτυχίας και βουρκώνω από συγκίνηση γιατί οι φωνές βοώντων εν τη ερήμω, εισακούσθηκαν… Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την πρόσκληση και για την ειλικρινή συζήτηση που κάναμε. Περιμένουμε με ανυπομονησία και την τυπική δικαίωση με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022…» είχε επισημάνει ο ίδιος με ανάρτησή του μετά τη συνάντηση.

Αναφορικά με τις πολιτικές του πεποιθήσεις έχει επισημάνει:

«Κάποιοι με αποκαλούν δεξιό, αλλά δεν είμαι. Ανήκω στον κεντρώο χώρο. Φοβάμαι πως σήμερα υπάρχουν στους κόλπους της αριστεράς στοιχεία που αλλοιώνουν το νόημά της. Παρατηρούμε συχνά έναν τρελό ακτιβισμό που ξεκινάει πάντα με το δεδομένο ότι εμείς έχουμε δίκιο, το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. Κάποιοι πάνε να κουβαλήσουν με το ζόρι έναν σταυρό που δεν είναι δικός τους».

You may also like