Επικαιρότητα

AP: Ο Μπάιντεν επαινεί την ελληνική ηγεσία για τη στάση της στη ρωσική εισβολή

Επικαιρότητα

AP: Ο Μπάιντεν επαινεί την ελληνική ηγεσία για τη στάση της στη ρωσική εισβολή

Mε ένα εγκωμιαστικό άρθρο το Associated Press σχολιάζει την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Η επίσκεψη αυτή, η οποία γίνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας. Κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος τον ευχαρίστησε για το ηγετικό ήθος της Ελλάδας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προωθήσει την ιδέα μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά αερίου από τη νοτιοδυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή στην ανατολική Ευρώπη. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και στον αγωγό TAP.

Σε διμερές επίπεδο, οι δύο συμμαχικές χώρες έχουν ήδη παρατείνει τη διμερή στρατιωτική τους συμφωνία για πέντε έτη, σε αντικατάσταση μιας ετήσιας συμφωνίας. Ο αμερικανικός στρατός έχει, μέσω αυτής της συμφωνίας, πρόσβαση σε τρεις βάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε μια αμερικανική ναυτική βάση στην Κρήτη.

Τέλος, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στη θετική στάση της Ελλάδας σε ότι αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις της επικαλούμενη ότι καμία από αυτές τις δύο χώρες δεν υιοθετεί μια σαφή στάση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε μάλιστα ότι «δεν μπορούμε να πούμε ναι σε εκείνους που επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία».

You may also like