Επικαιρότητα

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης

Επικαιρότητα

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης.

Υπενθυμίζεται ότι νοσηλευόταν από τις αρχές Δεκεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Λαϊκού Νοσοκομείου με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Εισήχθη στο νοσοκομείο 01/12/2021 λόγω πνευμονίας και έπειτα από δύο ημέρες μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου κατέληξε στις 2:40 τα ξημερώματα.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Την 02:40 πρωινή της 03/02/2022, μετά από μακρά νοσηλεία στη Μονάδα
Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ, κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος της
Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, γεννηθείς το 1929, από
πνευμονική ανεπάρκεια»

Χρήστος Σαρτζετάκης- Ανώτατος Δικαστικός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929. Ήταν πτυχιούχος της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Είχε κάνει μεταπτυχιακό στο Παρίσι στο Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, το 1965-1967 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άδειας.

Ηταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας τού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη έγινε ευρέως γνωστός καθώς διεξήγαγε την έρευνα με αμεροληψία παρά τις πολιτικές πιέσεις.

Επί χούντας το 1968, απολύθηκε ενώ συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε και φυλακίστηκε χωρίς δίκη. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στη θέση του Εφέτη του τον Σεπτέμβριο του 1974.

Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της Αριστεράς, στις 29 Μαρτίου 1985, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Μετά τη λήξη της θητείας του αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και στην ιστοσελίδα του.

Το 2018 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργου του «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη.

You may also like