Επικαιρότητα

Αντιιικά φάρμακα: 1.436 αιτήσεις σε μια εβδομάδα

Επικαιρότητα

Αντιιικά φάρμακα: 1.436 αιτήσεις σε μια εβδομάδα

Η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες με τα πρώτα φάρμακα να έχουν ήδη χορηγηθεί. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα μέσα σε μια εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 1.436 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι η διαδικασία είναι εύκολη και γίνεται ηλεκτρονικά από τον θεράποντα ιατρό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η υποβολή της αίτησης γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τη θεραπεία με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.

Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά (λ.χ άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβολή σε αιμοκάθαρση, καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία κ.ά).

Τα αιτήματα αξιολογούνται από πενταμελή επιστημονική επιτροπή, η οποία απαντά εντός 24 ωρών από την καταχώριση του αιτήματος και σε κάθε περίπτωση, τα αντιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48ωρών από την έγκριση της αίτησης.

Η πλατφόρμα για τη χορήγησή τους λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα. Έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί μόνο οι 19. Από την Τετάρτη είναι σε λειτουργία help desk που δίνει σε απαντήσεις σε email που αφορούν κυρίως διαδικαστικά θέματα. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γιατροί να κάνουν την αίτηση νωρίς, ώστε τα φάρμακα να φτάνουν στους ασθενείς έως την πέμπτη μέρα που είναι και το περιθώριο για τη δράση τους.

Αναλυτικά η επισήμανση της κ. Γκάγκα κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας:

«Η θετικότητα σήμερα βρίσκεται στο 6,2%, έγιναν περισσότερα από 300.000 τεστ. Για τα αντιικά φάρμακα, η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τερτραήμερο έγιναν 757 αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης. Από χθες λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς»

You may also like