Δηλώσεις

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Η φιλία και η συμμαχία ανάμεσα στα δυο έθνη μας είναι ισχυρότερη από ποτέ

Δηλώσεις

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Η φιλία και η συμμαχία ανάμεσα στα δυο έθνη μας είναι ισχυρότερη από ποτέ

Δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην έναρξη της δεξίωσης που παρέθεσε ο κ. Mπάιντεν προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

«Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο. Είναι υπέροχο να μπορώ να διοργανώσω δεξίωση ξανά αυτοπροσώπως και να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη σύζυγό σας και τις κόρες σας σήμερα, γιατί όταν πρόκειται για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όλα είναι θέμα οικογένειας, όπως μου έχει δείξει η εμπειρία μου. Όπως θα έλεγε ο παππούς μου, ο Finny: «αυτό είναι ο Ιρλανδέζικος τρόπος».

Και θέλω να καλωσορίσω την Πρόεδρο Pelosi και τον Paul Pelosi. Καλωσήρθατε. Και τα μέλη του Κογκρέσου που είναι εδώ σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πολλών περήφανων Ελληνοαμερικανών που είναι επίσης μαζί μας. Και αν μου επιτρέπετε μια προσωπική αναφορά, θα ήθελα να σας συστήσω τον John Sarbanes. Και θέλω να ξέρεις πόσο πολύ σκεφτόμαστε ότι μας λείπει ο πατέρας σου σήμερα και κάθε μέρα. Έμαθα πολλά από τον πατέρα σου όταν έφτασα εδώ στα 30 μου. Και μας λείπει και η μητέρα σου. Αλλά ο πατέρας σου με δίδαξε πραγματικά. Και το εκτιμώ. Και Σεβασμιότατε, χαίρομαι που σας τιμώ και σας ξαναβλέπω. Είναι μεγάλη τιμή. Και θέλω να σας ευχαριστήσω για την πνευματική σας ηγεσία και για όλο το έργο που επιτελεί η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να «φωτίσει» τον κόσμο.

Πέρυσι αναγκαστήκαμε να τιμήσουμε την επέτειο 200 ετών του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ψηφιακά, λόγω της πανδημίας. Και παρεμπιπτόντως, θέλω να ευχαριστήσω τους περήφανους Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Covid-19 και των προσπαθειών μας να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Πέρυσι γιορτάσαμε τα 200 χρόνια. Φέτος γιορτάζουμε 201 χρόνια, το τέλος της χρονιάς των 200 ετών εορτασμού. Και είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία των δύο εθνών και των δύο λαών μας, καθώς και των τόσων κοινών αξιών που μοιραζόμαστε. Μια ευκαιρία να κοιτάξουμε στο μέλλον που θα χτίσουμε ξανά.

Είμαι πάρα πολύ περήφανος που το πρώτο έτος της προεδρίας μου συνέπεσε με το πρώτο έτος των επόμενων 100 χρόνων των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα η φιλία μας, η συνεργασία μας και η συμμαχία μας είναι πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ. Είχαμε μια σπουδαία συζήτηση και το επικίνδυνο σημείο για όλους σας είναι ότι συμπαθούμε πολύ ο ένας τον άλλον.

Τα δύο έθνη μας εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς: το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την άμυνα, την αντιμετώπιση καταστροφών και πολλά άλλα. Και ο νέος μας πρεσβευτής στην Ελλάδα, George Tsunis, περήφανος Ελληνοαμερικανός, είναι και πάλι κοντά μας σήμερα. Δεν είμαι σίγουρος αν ήμουν πιο περήφανος που εκλέχτηκα Πρόεδρος ή που ο George ανακηρύχθηκε πρεσβευτής, όπως και έγινε. George, σε ευχαριστώ φίλε. Και μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Αθήνα για να συνεχίσει να προωθεί αυτό το σημαντικό έργο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τομέας τόσο ζωτικής σημασίας όπου η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πρέπει να είναι ενωμένοι όσο η υπεράσπιση των κοινών και διπλωματικών αρχών μας και των δημοκρατικών μας συστημάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος οφείλουμε πολλά στις αρχαίες ελληνικές ιδέες που πρώτες μας δίδαξαν ότι εμείς, ο λαός και ο δήμος, η δημοκρατία μας, μπορούμε να ελέγξουμε τη μοίρα μας. Και μας έκαναν να πιστέψουμε στην ιδέα που άντεξε για χιλιετίες. Αλλά είναι επίσης μια ιδέα για την οποία κάθε γενιά έπρεπε να αγωνιστεί για να την υποστηρίξει, κάθε γενιά πρέπει να νικήσει τους θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας. Γιατί στον ατελή κόσμο μας, οι ορέξεις και φιλοδοξίες λίγων, φαίνεται για πάντα να κυριαρχούν στις ζωές και τις ελευθερίες των πολλών» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και έκλεινε την ομιλία του λέγοντας:

«Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε μια έκφραση: Όλοι, ανεξαιρέτως, όλοι, το έλεγε συνέχεια, έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια. Και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο πιο ειρηνικό και πιο ασφαλή και πιο δίκαιο από ό,τι τον βρήκαμε.

Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω ξανά, κύριε Πρωθυπουργέ, για το ταξίδι και για τις εξαιρετικές συζητήσεις που είχαμε σήμερα, και ανυπομονώ να σας ξαναδώ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα, στην Ισπανία, και να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία εκ μέρους των δύο λαών μας, που εδράζεται στις κοινές μας αξίες. Πραγματικά, εγώ και η Jill ανυπομονούμε από την πλευρά μας να σας επισκεφτούμε στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ».

You may also like