Επικαιρότητα

Μόσιαλος για μετάλλαξη Όμικρον: «Με την τρίτη δόση του εμβολίου ή νοσείς ελαφρά ή καθόλου»

Επικαιρότητα

Μόσιαλος για μετάλλαξη Όμικρον: «Με την τρίτη δόση του εμβολίου ή νοσείς ελαφρά ή καθόλου»

Στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου, κατά της μετάλλαξης Όμικρον, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Η. Μόσιαλος μίλησε για το γεγονός πως οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση συνήθως ασθενούν πολύ ήπια με τη μετάλλαξη Όμικρον ή ενδεχομένως δεν νοσούν καν από αυτή.

«Σημασία έχει πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας σε πραγματικές συνθήκες» είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως τα πρώτα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως κάποιος ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε. «Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τις κλινικές δημοσιεύσεις», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως το παραπάνω δεν συνεπάγεται πως όσοι έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι. «Ένα σημαντικό ποσοστό είναι ακόμα θωρακισμένο απέναντι στην Όμικρον, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με τη Δέλτα. Η τρίτη δόση προστατεύει στο να μην κολλήσεις καν, ή, αν κολλήσεις, να το περάσεις με ήπιο τρόπο ή ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό να έχει πρόβλημα», εξήγησε.

«Για να ξέρουμε με ακρίβεια το κατά πόσον η Όμικρον είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνει σε αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι» εξήγησε, αναλύοντας πως στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα υπήρχε ένα ικανό δείγμα, αν και τώρα, με τη διάδοση της Όμικρον, οι εμβολιασμένοι είναι πολύ περισσότεροι και επομένως αρκετοί εμβολιασμένοι νοσούντες ασθενούν ήπια.

«Να μην επικρατήσει πανικός με τη μετάλλαξη Όμικρον»

Ο καθηγητής, που συνέστησε ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός, αναφέρθηκε στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στη Βρετανία με την «επέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον, περιγράφοντας πως δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, πέραν της επαναφοράς της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους, καθώς η πλειονότητα των Βρετανών είτε έχει εμβολιαστεί, ιδιαίτερα οι άνω των 60, ή έχουν κολλήσει προηγούμενες μορφές κορωνοϊού.

«Οπότε είναι πιθανόν να υπάρχει μια σχετικά καλή διασταυρούμενη προστασία» σχολίασε, αναφέροντας όμως ότι υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανησυχία λόγω της ταχύτατης μετάδοσης και διασποράς του στελέχους αυτού. «Είναι αναπόφευκτο πλέον, με έναν ιό που μεταδίδεται τόσο δραματικά, όλοι λίγο ως πολύ το επόμενο διάστημα στη Βρετανία θα κολλήσουν», τόνισε.

Πάντως, όπως εξήγησε ο καθηγητής, ακόμα κι αν είναι λιγότερο επικίνδυνο το στέλεχος της Όμικρον, «θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι και αυτό συνεπάγεται, όπως και να έχει, επιβάρυνση των συστημάτων υγείας».

You may also like