Ανάλυση

Το «όχι» του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου

Ανάλυση

Το «όχι» του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου

Αν ήμουν η Σάσα Σταμάτη και είχα διακόψει μια παράσταση προκαλώντας σύγχυση και ξεσηκώνοντας την κοινή γνώμη, θα έκανα καιρό να εμφανιστώ ξανά σε θέατρο.

Για την ιστορία, και για όποιον δεν θυμάται, η Σάσα Σταμάτη πριν από λίγο καιρό διέκοψε παράσταση stand up comedy του Χριστόφορου Ζαραλίκου στην οποία είχε παρευρεθεί ως θεατής. Σε κάποιο σημείο, ανέβηκε στη σκηνή συνοδεία δύο ατόμων και εξέφρασε την άποψη ότι η σάτιρά του είναι άδικη.

Το περιστατικό το είδαμε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και, προφανώς, η πλειοψηφία ημών το θεώρησε αδιανόητο –το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η Σάσα Σταμάτη κρίθηκε αυστηρά για αυτό, και δικαίως. Το να διακόψεις παράσταση, και μάλιστα επειδή δεν συμφωνείς με το περιεχόμενό της, μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, τις οποίες δεν θέλουμε να θυμόμαστε.

Όπως διαβάσαμε από την «Εφημερίδα των Συντακτών», η κυρία Σταμάτη πήγε στο θέατρο Ακροπόλ να παρακολουθήσει την παράσταση «Ο κουρέας της Σεβίλλης», όπου πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Φάνης Μουρατίδης. Μόνο που δεν κατάφερε να την παρακολουθήσει, γιατί, όπως διαβάσαμε και πάλι στο σχετικό δημοσίευμα, την πλησίασε μια ταξιθέτρια και της ζήτησε ευγενικά να αποχωρήσει, γιατί διαφορετικά η παράσταση δεν θα ξεκινούσε. Αυτό, όπως φαίνεται, απαίτησε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Αν δεν αποχωρούσε το συγκεκριμένο άτομο, δεν ήταν διατεθειμένος να παίξει.

Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις τέτοια προϊστορία, λογικό είναι να σε φοβούνται. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα σηκωθείς και πάλι από το κάθισμα για να ανέβεις στη σκηνή, με τη συνοδεία σου, σε περίπτωση που έτσι σου κατέβει; Μπορεί να μη σου αρέσει το έργο του Μπομαρσέ, μπορεί να διαφωνήσεις με τη σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, μπορεί να σου κάτσει άσχημα ένα αστείο της θεατρικής διασκευής, όλα είναι πιθανά αν είσαι τέτοιος άνθρωπος: ο τύπος που έχει το θράσος να διακόψει ολόκληρη παράσταση με το «έτσι θέλω».

Θα μπορούσε, βέβαια, να πάει και αλλιώς το σενάριο. Να καθίσει η κυρία Σταμάτη στη θέση της, να μην της πει κανένας τίποτα, να ξεκινήσει το θέατρο και όλα να τελειώσουν εκεί, μαζί με την αυλαία που θα κλείσει. Μεταξύ μας, όταν κάνεις τέτοια πατάτα κι έχεις λάβει τόσο αρνητική κριτική, δεν θα κάνεις μέσα σε δύο βδομάδες άλλη μια. Η λογική αυτό λέει κι αν έχεις μια σταλιά μυαλό, την ακολουθείς.

Αν, όμως, έκλεινε η αυλαία έτσι, δεν θα είχαμε πάρει τώρα αυτό το υπέροχο μήνυμα. Το οποίο μας έστειλαν το θέατρο και οι άνθρωποί του. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυρία Σταμάτη δεν θα ξαναδεί θέατρο στη ζωή της. Αλλά φαντάζομαι ότι θα λάβει κι αυτή το μήνυμα ότι αν θέλει να παρακολουθεί μια παράσταση, θα πρέπει να δείχνει και τον ανάλογο σεβασμό. Στην Τέχνη και στους καλλιτέχνες. Αλλά και στην ελευθερία λόγου, που ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να έχει. ΥΓ.

Και όχι μόνο ο καλλιτέχνης, βεβαίως. Όλοι μας.

You may also like